Otok Cres, najveći jadranski otok, nalazi se na sjevernom dijelu Kvarnerskog zaljeva. Na jugu, u Osoru, povezan je pokretnim mostom s otokom Lošinjem. Cres je brdovit otok dug 66 km i širok od 2 do 12 km. Obala otoka je razvedena i duga oko 248 km i obiluje mnogim uvalama i šljunkovitim plažama na svom zapadnom i južnom dijelu, dok su sjeverni i istocni dio ovjencani strmim i surovim stijenama. Najviši vrhovi otoka Gorice (648m) i Sis (638m) nude jedinstve pogled na cijeli Kvarnerski zaljev pri kojem nitko ne ostaje ravnodušan.

Veliko bogatsvo biljnog (oko 1300 vrsta) i životinjskog svijeta, s izuzetnim brojem edemickih vrsta predstavlja pravi izazov za zaljubljenike u prirodu. Na Cresu je takoder jedno od posljednjih staništa vrlo rijetke ptice – bjeloglavog supa.

Kao posebnu zanimljivost treba istaci prirodnu neobicnu pojavu slatkovodnog jezera Vrana, površine 5,75 cetvornih kilometara. Razina slatkovodnog jezera je iznad razine okolnog mora, a njegovo dno ispod morske razine na dubini od 74m. Cres karakteriziraju veliki kontrasti izmedu sjevernog submediteranskog dijela s visokim i gustim šumama hrasta medunca, graba, brijesta i kestena i srednjeg i južnog mediteranskog dijela koji obiluje pašnjackim goletima i gustom makijom.

Otok Cres bio je naseljen vec u mlade kameno doba. Kontinuitet života na otoku predstavlja nam izuzetno bogato povijesno i kulturno naslijede: od niza liburnijskih gradina, ostataka antickih gradova, ranokatolickih crkvica razasutih po otoku, samostana i ostataka gradskih baština venecijanskog razdoblja do spomenika današnjice.

Otok živi nekadašnjim ritmom uzimajući od civilizacije sve što je potrebno da bi lakše živjelo. Otok Cres svoju sadašnjost i budućnost gradi, najvećim dijelom na turizmu i zato je tu svaki gost stvarno Gost.

Ovo je Vaš otok i Vaš svjetionik, prilika da spoznate sebe i da doživite iskonsku prirodu. Odredište na koje ćete se radosno vraćati i gdje će Vas radosno dočekivati. Što god očekivali od Vašeg odmora, otok Cres pravi je izazov. Pružit će Vam nazaboravne trenutke predaha bez obzira da li ste strastveni sportaš, istraživač morskih dubina, zaljubljenik u prirodu ili pak neumorni tragač za povijesnim i kulturnim vrijednostima, volite li samotne plaže, duge šetnje uz more ili živost mediteranskih gradića…. ovdje ćete svakako naći sretnu luku.